“Watermensen zijn heel bevlogen, dat merk ik nu ook steeds weer”
28 april 2025
Maak kennis met interim Programmamanager Didier Adriaansens
“Leuk om een nieuw waternetwerk te leren kennen”
Van het groot onderhoud van de sluizen Heumen en Weurt naar Deltaprogramma Rijn: Didier Adriaansens is nu vier maanden aan de slag als programmamanager bij Deltaprogramma Rijn. Didier vervult deze rol ad interim tot komend najaar, als vervanger van Jeroen Gelinck die met sabbatical is.
Water en techniek: die combinatie is een rode draad in de loopbaan van Didier, die in zijn vrije tijd graag als zeiler op de Friese meren vertoeft. Voor Rijkswaterstaat werkte Didier afgelopen jaren aan verschillende waterbouwwerken in het hele land. Het leuke daarvan: je ziet het resultaat concreet voor je gebouwd of gerealiseerd worden. Zijn laatste grote projectleidersklus draaide om het grootonderhoud aan de sluizen Weurt en Heumen in het Maas-Waalkanaal.
Vacature kwam op het juiste moment
“Toen mijn laatste project de realisatiefase inging, was het tijd voor een nieuwe stap”, vertelt Didier. De vacature voor programmamanagement bij Deltaprogramma Rijn kwam langs en die paste precies bij zijn wensen: kennismaken met een andere ‘waterwereld’ waarin hij meer beleidsvoorbereidend bezig kan zijn. “Door deze interim-opdracht kan ik ontdekken of ik deze nieuwe rol leuk vind.”
“Leerzaam om steeds beter te zien vanuit welke perspectieven de verschillende Rijnpartners en andere stakeholders kijken.”
Werken vanuit en voor de eigen ‘achtertuin’
En? Hoe bevalt de overstap? “Bijzonder om nu in mijn eigen achtertuin te werken”, lacht Didier. “Ik woon in Arnhem en ik vind het mooi om nu bezig te zijn voor de Rijn en het landschap dat ik zo goed ken.” En eerlijk? Geen filetijd is óók prettig. Zo blijft er meer tijd over voor zijn gezin en dat is met drie thuiswonende pubers best prettig. “Ik vind het heel waardevol om zoveel nieuwe mensen te leren kennen”, antwoordt Didier. “Watermensen zijn heel bevlogen, dat merk ik nu ook steeds weer.”
Complexe vraagstukken
Didier: “Ik ben terecht gekomen in een fantastisch programmateam met mensen op wie ik echt kan leunen.” Dat is extra fijn, omdat de vraagstukken waaraan hij richting geeft, echt complex zijn. Het Rijngebied is natuurlijk heel groot en er zijn heel veel programma’s, overheden en andere stakeholders om mee af te stemmen. “Veel online overleg”, beaamt hij. Dus was de Rijndag op 16 april extra leuk, omdat hier de ‘echte’ ontmoeting centraal stond.
Stap dichter naar de praktijk
“Leerzaam om steeds beter te zien vanuit welke perspectieven de verschillende Rijnpartners en andere stakeholders kijken”, vindt de programmamanager. “Iedereen heeft eigen belangen, maar uiteindelijk willen we natuurlijk allemaal hetzelfde: een toekomstbestendig Rijngebied. De complexiteit zit hem in hóe we daar gaan komen.”
“Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde.”
Des te interessanter dat de komende maanden de stap van nog vrij ‘abstract’ beleid naar de praktijk wordt gemaakt met gebiedsuitwerkingen. Maar: “Het voorwerk dat tot nu toe is verzet met verkenningen, analyses en beleidsvoornemens is belangrijk, want zonder goede plannen krijgen we het gewoon niet voor elkaar.”